Databáze se průbězně doplňuje.
Bazalka
Kuchyňské koření, trávení, nadýmání, chuť k jídlu.
Bazalku má většina lidí spojenou s italskou kuchyní. Přestože v Itálii zdomácněla, má bazalka svůj původ v oblastech východní Indie a Íránu. Do Evropy se dostala okolo 16. století. To tedy znamená, že Marco Polo na neapolskou pizzu s bazalkou nechodil.
Bazalka je jednoletá bylinka, která má ráda slunce, dorůstá do výšky až 40 cm. Lze ji pěstovat od jara do podzimu a je poměrně nenáročná. V květináči ji dnes zakoupíte téměř v každém supermarketu a můžete ji pěstovat nejen na zahrádce, ale také na balkoně nebo na parapetu za oknem. Používají se především listy, které jsou velmi aromatické. Bazalka podporuje trávení a odlehčuje od nadýmání. Některé zdroje uvádí, že bazalka má příznivý vliv na ledviny a zklidňuje nervovou soustavu (no nevím, kdo byl někdy v Itálii zřejmě pochybuje). V kuchyni se používá čerstvá nebo sušená. Rozsah použití bazalky je opravdu široký, jsou to různá masa a ryby, polévky, pizzy, bylinková másla, pesta a mnohé jiné. Sušená bazalka je více aromatická, pokud vaříte těstoviny a přidáte do nich sušenou bazalku, získají jemně ostrou chuť. Bazalka je součástí mnoha receptů především italské kuchyně, ale také indické, francouzské, gruzínské, americké a dalších. Je vhodná do zelných, vaječných nebo drůbežích salátů. Zajímavou chuť získá jídlo kořeněné bazalkou ve směsi s saturejkou. Listy bazalky je možné použít s indickým čajem, vznikne tak osvěžující nápoj. V Indii má bazalka také náboženský význam, zejména v hinduistických oblastech. Ženich dostává darem od rodičů nevěsty bazalkové listy. V dnešní době existuje mnoho různých odrůd bazalky a mají využití nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a lékařství.