Databáze se průbězně doplňuje.
Badyán
Kuchyňské koření, zažívání, trávení.
Badyán je prastaré koření, které má svůj původ Asii, zejména v oblastech starověké Číny. Zde se používal jako koření, ale také jako léčivo, již před 3000 lety. V Asii má tedy velkou tradici a proto bývá někdy nazýván jako „čínský anýz". Není výjimkou, že v prodejnách s asijskými potravinami bývá označen jako anýz. Do Evropy se badyán dostal koncem 16. století. Koření badyán pochází ze stromu, který se jmenuje badyáník pravý. Dnes se pěstuje zejména v Číně, Vietnamu, Japonsku a na Filipínách. Je to stále zelený strom, u nás by to asi nedal...
Badyán vůní připomíná anýz, má však jemnější chuť. Vůně a chuť badyánu připomíná lékořici. Jako koření se hojně užívá v asijské kuchyni, mletý badyán je výborný v kombinaci s estragonem na grilovaná masa. Ve své domovině Asii, se badyán používá v kořenících směsích k přípravě omáček a pokrmů z rýže nebo vajec, přidává se k pečenému masu, často k drůbeži. Využití najde při pečení různých sušenek, perníků, trochu mletého badyánu do těsta na vánočku ji nádherně provoní. Badyán je možné použít do nálevu na kompoty - vhodný je zejména k hruškám nebo jablkům, do povidel a některých zavařenin. Podpoří chuť a vůni zejména u višňových džemů a marmelád a obecně u tmavých zavařenin (povidla, višně, třešně apod.) pomáhá uchovat přirozenou barvu těchto lahůdek. Je vhodný do domácích pudinků (to není ten ze sáčku) a nebo třeba do želé. V české kuchyni zdomácněl, používá zejména při pečení a zavařování, ale také do svařeného vína. Badyán se také přidává do některých likérů nebo medoviny. V Asii má tradici tzv. badyánová voda, často užívaná k zahnání žízně. Badyán celkově zklidňuje a podporuje trávení. Využití nachází i v kosmetice, kde se jeho vonné silice používají do některých parfémů.