Databáze se průbězně doplňuje.
Anýz
Kuchyňské koření, nadýmání, trávení, žluč.
Anýz má svůj původ ve Středomoří a Malé Asii, známý je již od starověku. Anýz má rád teplo, proto se mu daří v oblastech jako je Španělsko, Indie, Turecko, Mexiko a státy Středomoří. U nás má vhodné prostředí zejména na jižní Moravě, ale můžete ho zkusit vypěstovat i na své zahrádce, počasí v posledních letech Anýzu přeje.
Anýz je jednoletá rostlina dorůstající do výšky až 50 cm. Kvete od června. Semena se sklízí v srpnu a září, mírně nedozrálá a poté se ještě dosoušejí. V oblastech od Ukrajiny dále na východ v Rusku a okloních státech se používají nezralé okolíky anýzu při nakládání ovoce a zeleniny a také do různých marinád. Zralý Anýz má kořeněnou, nasládlou vůni, je výrazně aromatický. Anýz obsahuje silice, které omezují výskyt škodlivých bakteríí ve střevech, působí proti nadýmání (a s tím spojenou zcela neanýzovou vůni...) a střevním katarům. Podporuje vylučování žluče a tím zlepšuje trávení. Čaj z Anýzu odlehčuje odkašlávání. Jako koření se používají semana anýzu. Ty jsou tvrdá, proto je vždy vhodnější používat mletou verzi. Anýz se často prodává právě ve formě semen, je tedy třeba semínka Anýzu před použitím nadrtit v hmoždíři. Vždy záleží na receptu jakou verzi použijeme. V kuchyni se používá při pečení (chleba, moučníky, cukrovinky), je součástí různých směsí koření (např. karí). Často se používá v indické a čínské kuchyni, odstraňuje nepříjemné pachy z masa (ryby, olej apod), je vhodný k dušeným žampionům. Špetka Anýzu se přidává do některých receptů na zavařování, často ke hruškám a jablkům, ale také třeba k okurkám nebo červené řepě. Fantazii se meze nekladou, pokud vám Anýz hezky voní můžete experimentovat. Vaše jídlo bude mít příjemné aroma a prospějete také svému zdraví. Anýz se tradičně používá při výrobě různých likérů, medoviny, sirupů, ale také při výrobě některých pivních speciálů. K dostání také ve formě čaje nebo je součástí čajových směsí. Jedno je jisté. S Anýzem chybu neuděláte.